En daar sta je dan, op het podium
Dat is vaak best wel spannend. Hoezeer we het ook van de daken willen schreeuwen met “more women on stage”, er is nu eenmaal geen kant-en-klare oplossing voor dé meest fantastische podiumpresentatie. Net zoals wijzelf, weet iedereen dat het gaat om je uitstraling, woorden, kracht, opbouw, ademhaling, ritme en nog zovéél meer. En dat niet alleen, hoe creëer je de verbinding met het publiek? Hoe houd je hen ademloos luisterend?
Om “more women on stage” ook in de praktijk te brengen, sloegen we de handen ineen met de fantastische Joni Bais van Great Communicators en plande we de eerste editie van de workshop OWN THE STAGE. En omdat er een beperkt aantal stoelen beschikbaar waren, willen we je toch even meenemen in vijf geleerde lessen. Gewoon, omdat we hopen dat je er zelf alvast mee aan de slag kunt.
Les 1. Niemand vergeet je als je verrassend bent
Hoe? Stel je jezelf niet uitgebreid voor. Maar begin met een prikkelende anekdote en trek de aandacht. Bijvoorbeeld: “ik moet jullie iets bekennen.. “ Zorg ervoor dat je niet alleen verrassend start, maar kies ook een voorbeeld dat relevant is voor de rest van je verhaal.
Les 2. Jouw passie is besmettelijk
Het toverwoord is contrast. Hierdoor maak je je verhaal spannend om naar te luisteren. Vertel bijvoorbeeld over iets wat niet goed ging maar waarom je tóch hebt doorgezet. Door het contrast negatief – positief, teleurstelling – succes ontstaat er een spanningsboog waar je publiek door geprikkeld raakt. Neem je publiek ook mee in je verhaal door beleving. Maak het sensitief. Wat rook/voel/zag je? Het spreekwoord in geuren en kleuren vertellen is er natuurlijk niet voor niets.
Les 3. Niemand is als expert begonnen: claim je ruimte
Zwak je verhaal niet af, verontschuldig je voor niets en let op je non-verbale autoriteit. Begin dus NIET met. “Ik neem vandaag over voor…” of “ik ben pas begonnen met…” hiermee maak je jezelf minder krachtig. Met je stem en houding vul je de ruimte, pak die ruimte dus ook. Door jezelf krachtig op te stellen, ga je jezelf ook krachtig voelen. En dat straal je uit.
Les 4. Je boodschap is er voor je publiek
Je hebt niet Ă©Ă©n verhaal dat je overal kunt vertellen. Pas je verhaal aan op je publiek, maak het voor hen herkenbaar en toepasbaar. Een goede briefing is key: weet waar de weerstand zou kunnen zitten en wat de verwachtingen zijn. Wanneer wij zelf een vrouwelijke spreker matchen met een opdracht zorgen wij er daarom altijd voor dat we ook weten wie er in de zaal zitten, wat het gehele programma is en waar het publiek de zaal mee uit moet lopen. En eerder al plaatsnemen in de zaal helpt ook om alvast een feeling te krijgen met het publiek, zo kun je in jouw verhaal ook nog slimme bruggetjes maken naar hetgeen al eerder is verteld!
Les 5. Interactie, interactie, interactie
Maak contact met je publiek. Natuurlijk gaat dat soms makkelijker dan andere keren, maar interactie is key. Stel bijvoorbeeld een open vraag of gebruik een stelling. Kijk hoe je publiek reageert en speel daarop in. Spreek in de pauze alvast wat bezoekers aan en ga in gesprek zodat je weet waar ze benieuwd naar zijn. Als jij connect met hen, connecten zijn ook met jou. Klinkt wat simpel, is vaak toch lastig. Daarom is het handig om een workshop of training te volgen en wat handvatten te krijgen. Zo kom je goed beslagen ten ijs. Want: “more women on stage” is een gevalletje van oefening baart kunst! Ben je er een volgende OWN THE STAGE workshop bij?!