Necla Kaplan in de spotlights: van eerste generatie professional naar changemaker met Firstgen platform

Necla is oprichter van First Gen, met als doel bedrijven bewust te maken van de intersectionaliteit die eerste generatie professionals ervaren en om sociaal-economische diversiteit in kaart te brengen binnen het bedrijfsleven.

Het begin van haar ondernemerschap

Necla komt uit een echt Turks ondernemersgezin. Hoewel haar ouders eerst lang in loondienst hebben gewerkt, hebben ze uiteindelijk allebei de stap naar het ondernemerschap gezet. Tijdens haar afstuderen zette Necla samen met haar beste vriendin haar eerste bedrijf op, waarin ze drie jaar lang de mooiste feesten organiseerden. First Gen ontstond na een lange ontdekkingsreis in haar zakelijke carrière, waarin ze steeds opnieuw tegen bepaalde uitdagingen aanliep – uitdagingen waar nauwelijks over werd gesproken.

De missie van First Gen
“Elk jaar studeren 50.000 eerste generatie studenten af. En ondanks dat universiteiten steeds meer aandacht hebben voor deze doelgroep, heeft het bedrijfsleven ze nog lang niet in het vizier,” vertelt Necla. “Stel je voor: elk jaar komt dezelfde hoeveelheid mensen als die de New York Marathon loopt de arbeidsmarkt op. Aannemen is het probleem niet, maar hoe zorg je ervoor dat een doelgroep met unieke uitdagingen daadwerkelijk goed wordt begeleid en zichzelf kan zijn op de werkvloer?”

Met First Gen helpt Necla bedrijven met belonging-vraagstukken, maar ook met het inzichtelijk maken van ontwikkel- en doorstroomtrajecten van starters met 0-5 jaar werkervaring.

De impact op bedrijven

Veel bedrijven realiseren zich na een samenwerking met First Gen pas echt hoe divers hun medewerkersbestand eigenlijk is. “Veel bedrijven focussen met hun diversiteitsbeleid op culturele en genderdiversiteit, maar vergeten met een intersectionele bril te kijken naar ondergerepresenteerde doelgroepen,” legt Necla uit.

Daarnaast ontdekken bedrijven wat belonging daadwerkelijk betekent voor hun medewerkers en welke stappen er nog nodig zijn om inclusiever te worden. “De eerste zijn in je familie die binnen het bedrijfsleven start, gaat over verschillende generaties heen en staat los van etnische, culturele of genderdiversiteit. Alle andere lenzen komen er eigenlijk bovenop. Dan zie je pas hoeveel raakvlakken mensen met elkaar hebben en hoe herkenbaar bepaalde uitdagingen zijn.”

Wat betekent belonging echt?

Belonging gaat verder dan inclusie. Waar inclusie betekent dat iemand wordt uitgenodigd om deel te nemen, betekent belonging dat iemand zich daadwerkelijk thuis voelt en zichzelf kan zijn zonder zich aan te passen. In een werkcontext betekent dit dat medewerkers niet alleen aanwezig zijn, maar ook erkend, gewaardeerd en verbonden zijn met de organisatie.

Een veelgebruikte metafoor:

  • Diversiteit is uitgenodigd worden voor het feest.

  • Inclusie is gevraagd worden om te dansen.

  • Belonging is je vrij voelen om te dansen zoals jij dat wilt, zonder angst voor oordeel.

Voor eerste generatie professionals betekent belonging vaak het overbruggen van sociale en culturele verschillen in een werkomgeving die niet altijd vanzelfsprekend aanvoelt als een plek waar zij thuishoren. Daarom is het essentieel voor bedrijven om actief te werken aan een cultuur waarin iedereen zich gezien en gehoord voelt.

Aannemen is het probleem niet, maar hoe zorg je ervoor dat een doelgroep met unieke uitdagingen daadwerkelijk goed wordt begeleid en zichzelf kan zijn op de werkvloer?

Belang van Zichtbaarheid als ondernemer

Zichtbaar zijn was voor Necla niet vanzelfsprekend. “Vanuit cultureel perspectief heb ik altijd meegekregen: ‘Steek je hoofd maar niet boven het maaiveld.’ Maar toen ik het eenmaal wél deed, ontstonden er zoveel mooie, oprechte connecties met mensen die ik anders nooit had ontmoet.”

Bewust zichtbaar zijn betekent ook een stukje kwetsbaarheid durven tonen. “Je weet nooit wie er meekijkt. Maar vooral door mijn podcast heb ik mijn autoriteit op dit onderwerp kunnen overbrengen aan een grote doelgroep.”

De uitdaging van spreken en de impact van de opleiding

Necla’s grootste uitdaging bij spreken? Ze durfde geen ruimte in te nemen. “En dat terwijl ik altijd goed nadacht voordat ik iets zei. Ik was constant bezig met: kan ik dit wel zeggen, hoort dit wel, durf ik nu in te breken?”

Door de opleiding leerde ze hoe waardevol haar input is en hoe ze zonder spanning of gehaast de ruimte kan innemen om haar boodschap te verkondigen. “Mijn eerste post op LinkedIn? Daar heb ik dagen over gedaan en zes verschillende mensen om feedback gevraagd. Pas na een maand durfde ik het online te zetten. Tegenwoordig doe ik daar tien minuten over.”

Hoe de opleiding nog steeds bijdraagt

“Ik had nooit gedacht dat ik voor mijn plezier op het podium zou staan. Nu denk ik: als je niet oppast, laat ik de microfoon niet meer los.” Het draait om een mix van vertrouwen in jezelf en in je boodschap.

Een boodschap van Necla voor andere ondernemers

Wat zou Necla zeggen tegen ondernemers die twijfelen om het podium te pakken? “Jouw boodschap is uniek, net als jij. Dat mag gezien en gehoord worden.”

 
 

Ook jezelf uitspreken en voor je missie gaan staan? Bekijk de sprekersopleiding?

 

Necla Kaplan als spreker boeken?

Door de ervaringen van de internationale community van First Generation Professionals voelt zij zich gesterkt in haar missie: zorgen dat (young) professionals zichzelf durven te zijn in de corporate wereld, ongeacht hun sociaal-economische of culturele achtergrond.

In haar keynote stelt zij vragen als: hoe groot is nu eigenlijk de stap ´Van krachtwijk naar Zuidas`? Welke sociologische aspecten worden over het hoofd gezien? En welke vaardigheden heb je nodig om authentiek te communiceren? Het publiek zal de zaal verlaten met nieuwe inzichten en praktische tips over inclusieve besluitvorming, diversiteit en communicatie.

 
Joya van den Boog