Onderhandeltips van de beste! Met je leidinggevende in gesprek over de kosten van jouw persoonlijke ontwikkeling.
Hoe ga je met je leidinggevende in gesprek over de kosten van jouw persoonlijke ontwikkeling?
Merel van der Wouden is onderhandel expert, dat is ze niet zelfbenoemd. Dat zeggen anderen (waaronder ik!) over haar. Ze heeft haar eigen bedrijf, Blackbird Negotiations waar ze vrouwen helpt om succesvolle salarisonderhandelingen te voeren. Want kom op, als je een béétje serieus genomen wilt worden, dan wéét je wat je waard bent en onderhandel je. Over je salaris of andere bijbehorende voordelen. Zoals je persoonlijke ontwikkeling. Voor sommige events of trainingen moet je nogal diep in je buidel tasten, terwijl werkgevers vaak budget reserveren om te investeren in persoonlijke ontwikkeling van hun collega’s. Sterker nog, voor bedrijven is het belastingtechnisch ook een stuk voordeliger dan als jij zelf die opleiding of seminar zou moeten betalen.
Maar hoe ga je hier dan over in gesprek? Merel helpt je op weg met deze 5 (gouden) tips. Go get them tiger!
Voorbereiding is key! Inkoppertje, maar daarom niet minder belangrijk om aandacht te besteden aan je voorbereiding. Je werkgever gaat ongetwijfeld vragen stellen waarom je hier heen wilt, wat je wilt leren en hoe jij jouw opgedane kennis aan de organisatie teruggeeft. Bereid je gesprek dus mega goed voor. Werk voor jezelf uit wat je uit een bepaald event of training wilt halen, wie je op het event gaat spreken en benaderen (wat ook jouw bedrijf verder helpt) en werk uit waarom de sprekers óf het publiek voor jou én het bedrijf waar voor je werkt interessant kunnen zijn.
Denk outside the box en spreek je uit! Vooral bij grotere bedrijven krijgen medewerkers jaarlijks een Persoonlijk Ontwikkelbudget, van bijvoorbeeld 1000 per jaar. Super mooi natuurlijk die 1000 euro. Maar laat dat niet je uitgangspunt zijn! Kijk allereerst naar wat jij wilt leren of ontwikkelen, zoek dan de állerbeste opleidingen of events (via a cup of ambition 😉) die bij jou passen. Zijn de kosten hoger dan jouw ontwikkelbudget? Ga er dan over in gesprek en benadruk dat je gaat voor kwaliteit, en niet wilt inschikken op wat er in je budget past. Laat zien dat je dit écht heel serieus neemt én de verschillende mogelijkheden uitgebreid hebt onderzocht.
Spread the word. Deel jouw opgedane inzichten, kennis en ervaring met jouw teamgenoten of de rest van de organisatie. Organiseer bijvoorbeeld een kennis-koffie-kwartier waar je jouw collega’s alles vertelt! Op deze manier geef je de organisatie ook iets terug én is de kans groot dat je een volgende keer het makkelijker voor elkaar krijgt om naar een tof event te gaan!
Onderschat de waarde van jouw soft-skills niet! Het volgen van trainingen of opleidingen is bij veel bedrijven niet zo’n probleem als het gaat om je inhoudelijke vak-ontwikkeling. Sterker nog, je werkgever heeft er veel baat bij als jij inhoudelijk up to date bent! Het ontwikkelen van soft-skills (bijvoorbeeld zelfvertrouwen, persoonlijk leiderschap, creativiteit of problem solving) worden nog wel eens overgeslagen. Je doet er slim aan om in de voorbereiding van je gesprek óók uit te werken welke soft-skills je wilt ontwikkelen én hoe een training of bijeenkomst jou hier bij gaat helpen.
Laat je niet overrompelen. Oké, misschien krijg je niet de reactie die je had gehoopt op je voorstel. Blijf rustig en koop voor jezelf wat tijd. Door bijvoorbeeld in het gesprek aan te geven dat je deze reactie niet had verwacht en er daarom nog even rustig over na wilt denken. Kom er dan op een later moment op terug. Zo kan jíj je argumenten nog beter voorbereiden, en kan je leidinggevende het ook even laten bezinken. Je zal zien dat een tweede gesprek dan een stuk gemakkelijker gaat!
Yes, je bent er klaar voor! Succes en plezier met je voorbereidingen. Laat je in een reactie hieronder weten hoe deze tips jou geholpen hebben?
Liefs,
Merel & Britt
ps: wil je meer tips van Merel en zelf aan de slag met je #moneymindset? Dat kan! Ze organiseert op zondag 25 augustus in The Student Hotel in Rotterdam de workshop ‘‘verdienen wat je waard bent’’. Klik hier voor meer informatie.