Presenteren in het Engels. Doodeng. Maar nu niet meer. Hoe dat ging?

Ik zal het maar eerlijk opbiechten. Ik liet ze aan me voorbij gaan, kansen om te presenteren, puur en alleen omdat dit in het Engels moest. Eigenlijk wist ik sinds dag 1 op de middelbare school al dat ik geen talenknobbel had. Ook geen wiskundeknobbel trouwens, maar daarover wellicht een andere keer. En zolang je dát maar tegen jezelf blijft zeggen, dan wordt het natuurlijk NOOIT wat. Jarenlang koos ik voor de makkelijke weg en liet iemand anders het podium pakken. Ironisch he, als je óók al jarenlang verkondigd dat we MEER VROUWEN OP HET PODIUM nodig hebben. Goed, niemand is perfect. Maar ik voelde me geregeld een ‘‘bedrieger’’.

Naarmate mijn carrière bij ABN AMRO vorderde, verschoof de voertaal van meetings ook steeds meer naar Engels. Van mijn energieke, enthousiaste, scherpe en positief opbouwende bijdrage was weinig te merken. Ik voelde me gefrustreerd en daardoor ook steeds onzekerder. Ik moést hier iets aan gaan doen. Na nog wat uitstelgedrag meldde ik me in April van dit jaar aan bij ‘‘de Nonnen in Vught’’ - Taleninstituut Regina Coeli. Voor een drie daagse cursus, in November pas, dat wel. Dan kon ik ‘‘er nog even naar toe werken’’. Je snapt, naarmate het November werd, werd ik onrustiger. Met tranen achter mijn ogen stapte kwam ik op dag 1 het gebouw binnen. Die kwamen er na 3 dagen uit, van opluchting, gelukkig.

Hoe dat ging? Ik ontving mijn persoonlijke programma. Iedere dag 4 een op een lessen, en tussendoor telkens een uur zelfstudie. 8 uur les in totaal, gevolgd door een avondprogramma, waar je tijdens het diner - onder leiding van een gespreksleider - gesprekken met mede-cursisten voert. Ik zal zeker niet beweren dat na een paar lessen mijn zenuwen en onzekerheid als sneeuw voor de zon zijn verdwenen, maar ik voelde mezelf langzaam steeds meer relax en opgewekt worden. Natuurlijk door de fijne tips en aanmoediging die ik kreeg van mijn docenten, maar ook omdat ik had gekozen voor actie; de grootste hobbel had ik dus al genomen.

Na drie dagen reed ik opgewekt naar huis, belde mijn leidinggevende en besloot een verslagje van afgelopen dagen te doen - in het Engels, natuurlijk. Ik had een boost in mijn zelfvertrouwen gekregen, en alleen daarom waren deze drie dagen het geld al meer dan waard. Waarom nog meer?

  • Door de 1:1 lessen en aandacht werk je echt aan jouw valkuilen en uitdagingen

  • Tijdens de zelfstudie krijg je opdrachten die gericht zijn op wat jij wilt leren

  • Ik nam bijvoorbeeld presentaties mee die ik geregeld moet geven, en ging deze oefenen met de docent. Ook oefende ik als ‘‘moderator’’, bespraken we (politieke) vraagstukken en werkte we aan mijn ‘‘small talk’’.

  • Je bent even een aantal dagen in een bubbel, een soort mini retreat terwijl je dus de taal van jouw voorkeur verder ontwikkeld. Naast Engels kun je kiezen voor Duits, Frans, Spaans, Italiaans, Portugees, Arabisch, Chinees en Russisch. Iedereen wil een taal leren om een andere reden, voor de liefde, om beter te connecten met (schoon)kinderen, voor werk of voor andere levens veranderende gebeurtenissen. Het is dus óók nog leuk om andere bijzondere mensen te leren kennen.

En nu? Ik vond het altijd al leuk om het podium te pakken, de boel aan elkaar te praten en mensen op hun gemak te stellen. Ik probeer me er gewoon niet meer door te laten belemmeren als dit toevallig in het Engels is. Onlangs was ik moderator tijdens een sessie voor een groep van 120 top-leidinggevenden binnen ABN AMRO, gaf een workshop ‘‘How to Captivate your audience like a pro’’ voor een leuke opdrachtgever van A Cup of Ambition en ben onlangs gestart met een uitdagende opdracht binnen een team van ABN AMRO waar de voertaal Engels is. Nog steeds allemaal buiten mijn comfortzone, maar niet meer in totale paniek :)

Herkenbaar? Misschien heb je dan iets aan mijn verhaal en aanmoediging. Kijk zeker op de site van Regina Coeli en wat zij voor jou kunnen betekenen. Ik gun het je van harte en raad het ook zeker als je aan de slag wilt met jouw skills. Een andere tip is: ‘‘Communication Nation’’ laagdrempeliger qua kosten maar kwaliteit gegarandeerd. Communication Nation is opgericht door de leuke Buffi Duberman, Engelse Taalcoach met een impressive lijst van klanten achter haar naam. Communication Nation is een hybride programma, waar je een membership afneemt en in een besloten community aan je Engelse Skills werkt. Kosten? Als je je op 1 of 2 februari aanmeldt betaal je €99 voor een half jaar of €179 voor een heel jaar. En ja, ik doe ook mee, natuurlijk, want: nooit uitgeleerd.

Succes & laat me vooral weten welke actie jij gaat ondernemen om comfortabeler te spreken. Is de taal geen probleem maar eerder het presenteren zelf? Kijk dan eens naar onze ACADEMY, waar je alle handvatten krijgt om met meer plezier, authentiek en zelfvertrouwen te presenteren. We hebben nog 3 plekjes, bij de groep van April bij de Hoorneboeg. - Lieve Groet, Britt

ps: Ik ben gewoon enthousiast en heb dus geen geld of gratis training gekregen in ruil voor deze promo. Maar daar sta ik natuurlijk wel voor open;)