Impact director Pauline Lingg & Klinisch Neuropsycholoog Anne-Claire Hiemstra over de Sprekersopleiding voor Senior Professionals

Anne - Claire Hiemstra, Klinisch Neuropsycholoog

Ze staan al geregeld voor grote groepen mensen, geven vaak online presentaties en nemen voortdurend mensen mee in hun visie of plan. De deelnemers van de Sprekersopleiding voor Senior Professionals zijn door de wol geverfd en juist daarom kozen ze voor deze opleiding. Waarom? Omdat er altijd iets te leren valt. Spreken met nog meer plezier, overtuiging, zelfvertrouwen en authenticiteit bijvoorbeeld. De deelnemers kwamen ieder met eigen leerdoelen, en gingen hier samen met de allerbeste sprekerscoaches, experts en elkaar mee aan de slag. Het doel: OWN THE ROOM.

Deelnemers Pauline Lingg en Anne - Claire Hiemstra blikken samen terug op de opleiding. Anne-Claire werkt als klinisch neuropsycholoog en directeur van Levvel. Levvel levert specialistische en interdisciplinaire zorg voor jeugd en gezin. Pauline Lingg is Impact Director en Program Strategist bij Ghana Food Movement.

 
Ik geef veel presentaties, maar ik krijg zelden feedback. Mensen zeggen: goed verhaal, mooi verteld en ze praten mee. Als ik feedback krijg van collega’s, dan is dat op de inhoud maar zelden op de vorm over hoe je presenteert. Die feedback gunde ik mezelf.
— Anne Claire Hiemstra - Klinisch Neuropsycholoog
 

Pauline: Een opleiding met alleen maar vrouwen... hoe vond jij dat?! Anne-Claire: Ik vond het heel tof. Ik ben het gewoon eens met die missie: meer vrouwen op het podium! Dat is ook mijn persoonlijke drijfveer; als vrouw goed kunnen spreken. Pauline: Ik voelde ook een soort sisterhood door die dagen heen stromen. We wilden elkaar echt verder helpen in onze individuele processen.

Pauline: Voor mij betekent “de room ownen” een knaller van een spreker worden en zowel het publiek helemaal meenemen in je verhaal als wegblazen met dat verhaal. Wat betekent dat eigenlijk voor jou? Anne-Claire: Ik vind het heel leuk om vol vertrouwen een onderwerp te bespreken en je publiek uit te dagen, terwijl je tegelijkertijd dicht bij jezelf blijft. Het maakt mijn werk persoonlijker en aantrekkelijker om ingewikkelde thema’s te bespreken en daarin iets van jezelf te delen. Ik neem vaak de lead om een groep in beweging te krijgen en ik geef ook veel presentaties, maar ik krijg zelden feedback. Mensen zeggen: goed verhaal, mooi verteld en ze praten mee. Als ik feedback krijg van collega’s, dan is dat op de inhoud maar zelden op de vorm over hoe je presenteert. Die feedback gunde ik mezelf. Ik wil naar een volgend niveau en ook over de vorm van mijn verhaal feedback krijgen: brutal honesty zeg maar. En die kreeg ik... 

 

Anne - Claire Hiemstra, Klinisch Neuropsycholoog

Pauline Lingg, Impact Director en Program Strategist bij Ghana Food Movement.

 

Pauline: Jij werkt als klinisch neuropsycholoog en bent directeur van Levvel. Waarom gunde jij jezelf deze investering? Anne-Claire: Ik wilde eerst deze investering aan mezelf geven omdat ik spreken een goede skill vind om te leren. Echt goed en inspirerend te spreken. Als ik dan vrouwen zie die goed spreken en die een goed verhaal neerzetten, dat vind ik zelf ook heel cool. Veel inspirerende voorbeelden hebben mij geïnspireerd om dat ook te doen. Pauline: Ik was vooral ook zo klaar met mezelf naar beneden halen en niet goed mijn eigen verhaal neer te kunnen zetten, simpelweg omdat mijn eigen onzekerheden me tegen hielden. Het is niet dat het er niet inzit. Anne-Claire: Eigenlijk ben je zelf de grootste saboteur. Dan denk je dat je geen sterk verhaal hebt of het niet kan. Dan komt er inderdaad ook niets. Pauline: Precies, en het is niet waar. Iedereen heeft een verhaal. Anne-Claire: Ja, en of het groot is of klein, maakt niet uit. Je leert ook iets kleins te delen. Het hoeft geen groot en meeslepend verhaal te zijn, maar ook dat je simpel, persoonlijk en verrassend bent. Misschien heb ik wel geen groots en meeslepend verhaal, maar elk verhaal goed vertellen is waardevol. Dat goed te verpakken heb ik nu wel technieken voor.

 
Nu begrijp ik wat een goed verhaal nodig heeft en kan ik het met veel lol vertellen.
— Pauline Lingg - Impact Director Ghana Food Movement
 

Pauline: Ja, de manier waarop je het vertelt is belangrijk. Uiteindelijk wil iedereen naar een goed en vermakelijk verhaal luisteren. Het maakt ook niet uit of je dat voor een management team van 5 of 10 mensen doet, voor een groep van 30 of een zaal van 100 man. Dat was voor mij een inzicht. Anne-Claire: Ja, en de technieken die je leert dwingen je daartoe. Cut the crap. Dat was super nuttig. Maak het simpel, persoonlijk, verrassend. Dat is de onderlegger voor ieder goed verhaal en ik denk dat dit wel een van mijn grootste lessen is geweest. Pauline: Dat herken ik ook. Kill your darlings. Ik wilde eerst alles vertellen, zodat mensen het volle verhaal krijgen. Maar mijn publiek moet vaak hebben gedacht: ik begrijp niet meer waar je het over hebt of wat is je punt nu eigenlijk? Dus nu weet ik dat ik keuzes moet maken. Je kunt niet alles vertellen, maar je hoeft ook niet alles te vertellen om wel je kernboodschap over de bühne te krijgen. Anne-Claire: En dan de laatste les van de stemmen, waarop je je stem beter leert inzetten. Pauline: Dat laat toch ook duidelijk zien dat je met experts werkt die bij iedereen gelijk tot de kern kunnen komen. Wat je normaal in twee weken leert, deden we nu in drie dagen. 

 
Wat je normaal in twee weken leert, deden we nu in drie dagen.
— Pauline Lingg - Impact Director Ghana Food Movement

Joni Bais (Sprekerscoach waar deelnemers van leren tijdens deze opleiding) & Britt Jacobs ( A Cup of Ambition)

 

Anne-Claire: Voor mij zat de grote transformatie ook in het totaalpakket dat ze mij hebben gegeven. Een steengoed verhaal neerzetten, aan je ‘presence’ werken, de totale voorbereiding voor een presentatie, het non-verbale en hoe je je stem gebruikt, om maar een paar dingen te noemen. Ik wilde ook echt leren meer “out of the box” te doen en dat te verwerken in mijn ‘skills’ om te presenteren. Dat is gelukt, haha. En zelfs zo dat het ook andere dingen heeft aangezet. Ik ga bijvoorbeeld zangles nemen en improvisatietheater. Bijvangst naar andere ontdekkingen, zeg maar. Pauline: En je baas vroeg je vanochtend grappend: "Zo, wat is je volgende stap?” Anne-Claire: Haha, ja. Ik ben mijn visie aan het vormgeven en deze opleiding versneld en ondersteunt het proces. Spreken doe ik nu al anders, met deze nieuwe kennis. Ik pas bij kleinere groepen al een paar tools toe, maar er gaat nog wel iets groters aankomen waar ik die hele toolbox in ga zetten. Het zijn handvatten waar ik eerder overheen walste. Nu begrijp ik wat een goed verhaal nodig heeft om het gericht, duidelijk en met heel veel lol te vertellen. Dat wil ik anderen ook aanraden: maak een feestje van je presentatie. 

 

De volgende opleidingsgroep Senior Managers vindt plaats op 12, 13 en 14 februari bij het fantastische ZWIER te Vinkenveen. De belofte: YOU WILL OWN THE ROOM. Je gaat 2.5 dag in volle focus aan de slag met jouw presentatie-vaardigheden. Dit natuurlijk volledig verzorgd, inclusief twee overnachtingen in je eigen havenhuisje (!) Je leert van experts Joni Bais, Fleur Schiffelers, Lauren Verster en Eva Wilms.