Mariska & Suzanne over leiderschap in het nieuwe normaal, genieten van dingen die wel zijn gelukt, en hoe de perfecte combinatie ‘hoe start ik een team’ werd
De een is leiderschapscoach (Mariska), de ander arbeidsrecht advocaat (Suzanne). Samen helpen zij ondernemers bij het starten van een krachtig team. Ze kennen elkaar via #WORKMODE (omdat Suzanne op een borrel was waar ze spontaan als niet-huurder toch voor werd uitgenodigd), ze raakten aan de praat en ontdekte dat ze elkaar perfect aanvullen. Ze kunnen klanten een volwaardig aanbod doen, adviseren zo op alle vlakken waar je bij het starten of groeien van een team aan moet denken. Zo ontstond - hoe start ik een team. Een gouden combi zo blijkt want ze vierden onlangs hun 1 jarig bestaan en hebben heel veel om met trots op terug te kijken.
Mariska, hoe ziet jouw leven er uit in deze gekke tijd? Ik heb een gezin van 5 (mijn man, ik en onze twee jongens en een meisje) . We wonen in Den Dolder en het gezinsleven is nu even… intensief…. En voor jou Suzanne? Ik woon met mijn man in Utrecht Op 1 april vierden jullie het een jarig bestaan van ‘‘hoe start ik een team’’. Hoe is dat in deze tijd? We hebben ons 1 jarig bestaan digitaal gevierd, stuurden elkaar een mooie bos bloemen EN gaven op onze verjaardag een gratis webinar. Verder hebben we er niet uitgebreid bij stil gestaan. Suzanne: ‘‘ik ben het gewend om als arbeidsrecht advocaat veel bezig te zijn met ingewikkelde zaken en problemen op te lossen, maar nu in tijd van corona is het wel echt heel heftig en negatief’’. Wat zien jullie het meest gebeuren? Mariska: ‘‘Wat ik mooi vind om te zien is dat veel bedrijven die potentieel wilden groeien, deze tijd ook wel zien als voorbereiding op mogelijke uitbreiding’. Suzanne: ‘‘Ze kunnen nu niet veel, maar vinden het wel interessant en investeren nu in bijvoorbeeld het volgen van onze webinars en dingen echt eens goed op papier zetten en uitdenken’’. En Mariska, voor jou als leiderschapscoach, zie je vast dat deze tijd voor leiders nieuwe uitdagingen met zich mee brengt? Zeker! Ik merk een verschuiving in vragen, het gaat nu bijvoorbeeld veel meer over leidinggeven én werken op afstand. Super relevant en belangrijk! Ze merken ineens dat micromanagen en over schouders meekijken niet meer werkt. Het is lastig om controle te houden en mensen betrokken te houden. Ik geef ze het advies wat ik mijn klanten normaal ook geef: stop met managen. Ga leiden en zorg dat je een zelfstandig team creëert. Zet nu al de eerste stappen in deze tijd en je hebt er zo meteen ook profijt van. Zorg dat je controle houdt door vooral je team het te laten doen. Help ze daarbij. Faciliteer dat zij hun werk zo goed mogelijk kunnen doen. Verder is het belangrijk om feeling te houden met elke medewerker, ze aandacht te geven en te zorgen dat ze er goed in blijven zitten, ondanks de situatie, en om te sturen op resultaat in plaats van je te bemoeien met hoe dingen moeten gebeuren.
Nog even terug naar jullie 1 jarig bestaan, wat is het meest bijgebleven van afgelopen jaar? Suzanne: ‘‘onze valkuil is wel dat we te veel en te snel willen. Altijd. We zijn best streng voor onszelf als ‘‘iets nog niet staat’’. Maar nu terugkijkend hebben we al zo veel WEL bereikt. We kwamen vaak in de media, hebben workshops gegeven en programma’s verkocht en kregen hele mooie reacties van klanten. Daar staan we soms te weinig bij stil’’. Mariska: ‘‘We mogen echt wel meer genieten van dingen die al wel zijn gelukt. En wat willen jullie graag bereiken in het komende jaar samen? Eindelijk het uitrollen van een online traject - Start je Team. Als dat er staat hebben we weer een mooie mijlpaal. Dit is belangrijk omdat we inspelen op de vraag om laagdrempeliger en op verschillende manieren content te brengen aan onze klanten. Mariska: ‘‘We willen meer mensen bereiken en faciliteren, ons bereik vergroten’’.
Hoe zijn jullie in jullie vakgebied gerold? Suzanne, waar begon jouw liefde voor de advocatuur? ik zei als sinds de basisschool dat ik advocaat wilde worden, ging dus ook rechten studeren en het arbeidsrecht lag mij heel erg. Ik hou van de pragmatische en sociale aanpak. Tijdens mijn studie werkte ik voor een ondernemingsraad en zo heb ik me verder ontwikkeld. Ik ben in loondienst gestart en heb verschillende werkgevers gehad. In de afgelopen jaren heb ik me steeds verder in het arbeidsrecht gespecialiseerd. Waarom wil je dit groter uitdragen? Ik vind het leuk om mensen les te geven die hierin geïnteresseerd zijn omdat het voor hen relevant is. Hoe ik dat doe maakt me niks uit, via het ondernemerschap, spreekklussen of als docent, ik vind het allemaal geweldig! En jij Mariska, hoe ben je gestart in de wereld van coaching op het gebied van leiderschap? Toen ik ging studeren wist ik niet goed wat, ik begon met communicatie. Ik ben gefascineerd door mensen en gedrag. Van mijn ouders mocht ik geen psychologie studeren want ‘‘daar was geen droog brood in te verdienen’’. Maar werken doe je een groot deel van je leven, ik wilde (en wil nu nog steeds) graag van betekenis zijn. Ik ging natuurlijk toch psychologie studeren in mijn laatste jaar van mijn communicatie studie ben ik begonnen met Arbeids- en Organisatiepsychologie. En na je studie? Ik startte in de consultancy, op het gebied van verzuim, werkte 10 jaar bij ING als leidinggevende en expert in Management & Leadership development en raakte steeds meer geïnteresseerd in succesvolle teams in combinatie met leiderschap. Ik wilde op grotere schaal helpen, omdat ik zelf had ervaren wat wel en niet werkt. Ik begon voor mezelf en heb veel kleine en grotere ondernemingen verder geholpen. Leiderschap heeft alles te maken met het stimuleren van autonomie, hoe kan het nu dat mensen op werk geen verantwoordelijkheid (durven) te nemen en hun hersenen letterlijk bij de deur laten? Terwijl ze thuis en in hun verenigingen alles runnen en die verantwoordelijkheid wel kunnen dragen.
Onze combi samen is dus perfect! Werkgevers en leidinggevenden kunnen zo veel frustratie en gedoe voorkomen, maar ze moeten wel weten waar te beginnen. Er wordt gewoon vaak niet goed genoeg over na gedacht.
Welke wijze les zouden jullie graag doorgeven? Er is niks mis met goed onderzoek doen, naar je kansen kijken en een goede voorbereiding doen. Maar blijf er niet in hangen. Op een gegeven moment moet je de stap zetten: DOE het gewoon, stop met dingen overdenken!! Mariska vult aan: ook al kan je iets nog niet, begin. Laat het niet je grens worden. Je wordt vanzelf beter, het gaat makkelijker en wordt dus ook leuker. Schakel hulp in als je die nodig hebt, en ga op zoek naar mensen die je over de streep trekken. Waar hadden jullie zelf eerder mee willen beginnen? Mariska: ‘‘Ik vond video’s maken en die van mezelf opnemen (en terugzien) echt enorm lastig in het begin en echt niet leuk om te doen. Ik ben het toch gaan doen, en nu merk ik dat ik er mijn hand niet meer voor omdraai EN dat het een effectieve manier is om mijn enthousiasme over te brengen’’. Suzanne: ‘‘ik had veel eerder voor mezelf moeten beginnen. Als ik niet zo lang had getwijfeld, was ik tenminste een jaar eerder blijer geweest!’’