Deze 5 tips kende je nog niet. Rock Jouw online presentatie!

 

Online werkt het allemaal net even anders.

Dat weten we natuurlijk al lang, maar toch zien we nog genoeg online presentaties die onvoldoende rekening houden met deze vorm van presenteren. Online presenteren voelt voor veel mensen ook minder ''echt'', ze staan liever voor een volle zaal dan voor de webcam. Herken je dit?

Begrijpelijk wel, maar toch is het een gemiste kans als je van je online presentatie geen spektakel maakt.

Je kan namelijk minstens zo goed je visitekaartje achter laten als in een fysieke ruimte. Vaak is er ook veel meer publiek aanwezig omdat meedoen laagdrempelig en toegankelijk is (hallo rest van de wereld) is en met behulp van interactieve tools kun je je publiek écht betrekken. Je moet alleen even weten hoe. 

We spreken hierover met Dorit Roest, ondernemer, businesscoach, start up expert & spreker. Dorit sprak talloze keren voor online publiek, dat is ook de reden dat ze in de Opleiding voor Dagvoorzitters zelfs een aparte online module verzorgd over succesvol online hosten en presenteren. In deze blog deelt ze een aantal van haar beste tips met je. 

 
 

1. Set up for succes.

Een goede voorbereiding is ook hier het halve werk. En in dit geval bedoelen we de praktische voorbereiding.

  • Plaats je webcam op ooghoogte en zorg dat je tot ongeveer je borstkas bent te zien

  • Ga indien mogelijk staan (zo presenteer je veel actiever en klinkt je stem ook krachtiger dan zittend op een stoel)

  • Draag rustig ogende kleding (oke, dit is een persoonlijke voorkeur natuurlijk, maar zelf vinden we het prettig als je kleding en alles er omheen niet teveel afleidt)

  • Zorg voor diepte in je achtergrond (ga vooral niet voor een witte vlakke muur zitten en gebruik ook het liefst geen zoom filters of achtergronden of erger nog: een blurred achtergrond) maar juist gebruik (indien mogelijk) van de diepte van je kamer. Dit is voor kijkers veel prettiger om naar te kijken.

  • Een Ringlight is altijd een goed idee (geeft een mooie spark in je ogen waardoor je krachtig overkomt)

  • Test je geluid goed. Oortelefoontjes ogen minder rustig (is ook ingewikkeld icm oorbellen) maar geven wel het beste geluid. Alternatieven zijn een kleine speld-microfoon of een polycom (een boxje welke ook als microfoon dient). Dat laatste is niet goedkoop, maar wel de moeite waard.

  • Zorg ook voor ontvangst-muziek, de eerste paar minuten druppelt je publiek binnen, het is fijn als er dan al een fijn deuntje klinkt. Maakt de stilte minder ongemakkelijk.

2. Richt je op het publiek, voorbereiding is key

Met een goed draaiboek, voorgeschreven chat berichten (zodat je ze tijdens de meeting alleen maar hoeft te knippen en plakken) én cues en trouble shooting scenario’s van te voren uitgedacht kan je als spreker tijdens het event je volle aandacht richten op het publiek. 

3. Bouw momenten in voor interactie

Een poll, vragen om reacties in de chat, een kleine energizer: het zijn allemaal manieren om de interactie op te zoeken. Er zijn te gekke interactieve tools die je hierbij kunnen helpen, bijvoorbeeld Menti-Meter. In het gratis account kun je tot 3 vragen stellen, je ziet direct de resultaten en kunt hierover met de groep in gesprek. Laat mensen in de chat reageren op een vraag, en kies er zelf een antwoord uit welke past bij de kant waar je op wil. Je kan diegene dan het woord geven en vragen om een korte toelichting. En een energizer? Je denkt nu vast aan een dansje voor de camera, tikkeltje ongemakkelijk in het begin, wel effectief. Moet natuurlijk bij je passen én je zal in iedergeval zelf vol overgave het goede voorbeeld moeten geven. Zorg dat je niet teveel buiten adem raakt, je moet immers nog presenteren. Andere vormen van energizers zijn door je publiek te vragen op een blaadje een woord te schrijven wat hun gevoel het beste omschrijft (of een ander vraag, even weg van de computer), iemand uit te groep te kiezen die een nummer mag zeggen (wat matcht bij een vragenlijst, bijvoorbeeld deze) om zo elkaar beter te leren kennen, een korte breakout room te openen zodat de deelnemers ook met elkaar kennis kunnen maken in 5 minuten of door gewoon even een lekker liedje op te zetten. 

4. Werk met een technical co-host

In de masterclass ’succesvol online hosten’ merkt Dorit dat onder de deelnemers 'onbekend maakt onbemind’ vaak de boventoon voert. Omdat sprekers en dagvoorzitters hun talenten niet altijd in alle specificaties van Zoom of andere tools zitten en ze nog weinig ervaring hebben met online events hosten, durven ze überhaupt niet online te spreken. Zonde! Er zijn vele partijen die het virtueel hosten uit handen kunnen nemen, bijvoorbeeld Stream My Event, maar ook vele freelancers. En wie weet heb je een Zoom-genie in je omgeving die wil dienen als technical co-host?

5. Zijn er nog vragen? 

..................... stilte. We herkennen het allemaal. De presentatie is ten einde en er is nog een mogelijkheid om vragen te stellen. Online zal het minder snel los gaan dan in een volle zaal. Maak daarom bijvoorbeeld gebruik van het principe om te stemmen tijdens de presentatie. Kondig aan het begin van je presentatie aan dat je vragen tussentijds en aan het einde wilt beantwoorden. Vragen kunnen in de chat worden gesteld, ziet iemand anders een vraag welke intrigeert? Like de vraag. Zo weet jij als presentator welke vragen het meest spelen en kun je die er uit pakken! Een andere manier om de voorkomen dat het oorverdovend stil blijft bij de vragenronde is simpel: van tevoren even op hulp vragen. Ken je iemand uit het publiek (desnoods de organisatie) en bespreek dat diegene een leuke vraag voorbereid indien het stil blijft. 

We wensen je veel plezier en succes met je presentatie. Laat je ons weten welke tip voor jou goed heeft uitgepakt? Vinden we leuk!

 
 

Bomvol waardevolle tips deze blog he? Wil je nu meer leren en de fijne kneepjes van het online presenteren of moderaten onder de knie krijgen? Kijk dan eens naar de opleiding voor dagvoorzitters. Dorit Roest helpt je, samen met Lotte Leufkens en Rolien magendans LEER JIJ ALLES WAT JE WILT WETEN ALS DAGVOORZITTER.